niedziela, 28 kwietnia 2013

Wytrawne muffiny

Muszę wam się przyznać, że dziś w moje ręce wpadła pewna gazeta "Smaki Życia". Co prawda nie widziałam jej nigdy wcześniej w sklepach i informacji na jej temat jeszcze nie wyszukiwałam, ale muszę wam powiedzieć, że jest bardzo ciekawa. Ta ciekawość dotyczy głównie przepisów, które wpadły mi w oko. Oto jeden z nich, który podbił moje serce. Z pewnością nie ostatni raz pojawi tu się przepis z ów magazynu :)



Składniki:
  • 100g świeżych liści młodego szpinaku
  • 100g boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju
  • 50g twardego serca, długo dojrzewającego np. cheddar
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 100ml mleka
  • 110g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
  1.  W garnku zagotuj wodę. Liście szpinaku przepłucz pod bieżącą wodą na durszlaku. Przełóż szpinak do wrzątku i blanszuj przez ok. 1 minutę. Przelej ponownie na durszlak i zahartuj zimną wodą. Dłonią bardzo mocno odciśnij wodę.
  2. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ser pokrój lub pokrusz na nieduże kawałki. Przygotuj formę na 6 dużych mufinek- wyłóż papilotkami do pieczenia bądź wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  3. W garnuszku rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia
  4. W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. W drugiej misie rozkłóć jajko i cały czas ubijając, dodawaj: ostudzone masło oraz na zmianę po trochu mąki i mleka ( aż zużyjesz wszystko). Na koniec wymieszaj boczek, szpinak i 2/3 sera.
  5. Masę przełóż do foremek. Posyp wierzch pozostałym serem. Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, aż muffinki się zezłocą, a patyczek włożony w środek będzie czysty. 


1 komentarz:

  1. Proszę o usunięcie mojego zdjęcia z banerka (pasta z makreli po prawej). Nie przypominam sobie, żebym zgadzał się na jego wykorzystanie.

    OdpowiedzUsuń